2014.04.29.
17:58

Írta: legország

Somogyi vert perec - a családi bonyodalmak megelőzésére

A szatmári tejeskalács mellett ismét egy tájjelegű, régi falusi ételt szerettünk volna feleleveníteni. Mindezt kifogyhatatlan lelkesedéssel, kíváncsisággal, az effajta ételek iránti tiszteletből és szeretetből. Csupán a megfelelő ismereteink hiányoztak az elkészítéséhez. Ennek a perecnek a tésztáját ugyanis valóban el kell verni, majd ki kell főzni, ha pedig ezeken is túl vagyunk, akkor még ki is kell sütni. Nem ismerem a sodrófával vert tészták történetét, de arra jutottunk, elképzelhető, hogy egyfajta, a családi perpatvarokat megelőző szerepük sem volt elhanyagolható. Például egy-egy hosszabbra nyúlt kocsmai kitérő után, lehet, hogy este ez az étel várta haza a ház urát.

A receptet ezúttal Knézy Judit Somogy régi ételei című könyvében találtam. A 98. oldalon lévő recept szerint a hozzávalók:

• 2 tojás

• 2 kanál olvasztott zsír (mi ezt evőkanálra értelmeztük)

• 1 kanál cukor

• fél dl rum

• kevés liszt (amennyit felvesz)

• kevés só (mi egy csipetnyit tettünk bele)

 

Mindezeket összegyúrjuk, "keményebbre, mint a rétestészta".

 

IMG_0013 (800x600).jpg

Az összeállt tészta - ennyi hozzávalóból nem lesz két maroknyinál nagyobb

 

Majd negyed órát pihenni hagyjuk, utána pedig a sodrófa végével jól kiverjük a tésztát. Ilyen konyhai művelettel még egyikünk sem találkozott, de azért sikerült megoldani a feladatot, becsülettel elpüföltük a tésztát. A verés után a tésztát újra pihentetni kell, majd újra kiverni, és ezt ismételni háromszor. 

 

IMG_0018 (600x800).jpg

IMG_0022 (600x800).jpg

 A tészta "szakszerű" kiverése

Ha végeztünk a tészta pihentetésével és verésével, akkor pereceket formázunk belőle. Mi csináltunk kisebbeket és közepeseket is, mivel nem tudtuk, milyen végeredményre kell számítani. Eközben vizet forralunk, a pereceket a forrásba lévő vízbe tesszük és amikor feljönnek a víz tetejére, akkor kivesszük őket. A mi pereceink meglepően gyorsan megfőttek. Hűlni hagyjuk őket, megvagdaljuk a tetejüket és tojássárgájával megkenjük, vagy tejfölbe, tejbe mártjuk. Mi a tojássárgájás és a tejfölös lehetőséget választottuk, a végeredmény szempontjából pedig azt mondhatjuk, hogy a tojással megkent keményebb lett, a tejfölös szinte elomlott. Ha ezzel megvagyunk, akkor kisütjük a pereceinket.

Nálunk ennyi mennyiség körülbelül hét és fél percig maradt meg a tányéron. Finom, nagyszerű állagú süteményünk lett. Ugyanakkor szívesen elfogadunk tanácsokat, nagymamától ellesett trükköket, hogyan is kell az egyes lépéseket hagyományosan csinálni.

 

IMG_0030 (800x600).jpg

Sütésre várakozó perecek

 

IMG_0032 (800x600).jpg

A végeredmény - a tejfölös

 

IMG_0034 (800x600).jpg

A tojással lekent

Szólj hozzá!

Címkék: Ízvilág

A bejegyzés trackback címe:

https://legorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr606087689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása