A szatmári tejeskalács mellett ismét egy tájjelegű, régi falusi ételt szerettünk volna feleleveníteni. Mindezt kifogyhatatlan lelkesedéssel, kíváncsisággal, az effajta ételek iránti tiszteletből és szeretetből. Csupán a megfelelő ismereteink hiányoztak az elkészítéséhez. Ennek a perecnek a tésztáját ugyanis valóban el kell verni, majd ki kell főzni, ha pedig ezeken is túl vagyunk, akkor még ki is kell sütni. Nem ismerem a sodrófával vert tészták történetét, de arra jutottunk, elképzelhető, hogy egyfajta, a családi perpatvarokat megelőző szerepük sem volt elhanyagolható. Például egy-egy hosszabbra nyúlt kocsmai kitérő után, lehet, hogy este ez az étel várta haza a ház urát.
A receptet ezúttal Knézy Judit Somogy régi ételei című könyvében találtam. A 98. oldalon lévő recept szerint a hozzávalók:
• 2 tojás
• 2 kanál olvasztott zsír (mi ezt evőkanálra értelmeztük)
• 1 kanál cukor
• fél dl rum
• kevés liszt (amennyit felvesz)
• kevés só (mi egy csipetnyit tettünk bele)
Mindezeket összegyúrjuk, "keményebbre, mint a rétestészta".
Az összeállt tészta - ennyi hozzávalóból nem lesz két maroknyinál nagyobb
Majd negyed órát pihenni hagyjuk, utána pedig a sodrófa végével jól kiverjük a tésztát. Ilyen konyhai művelettel még egyikünk sem találkozott, de azért sikerült megoldani a feladatot, becsülettel elpüföltük a tésztát. A verés után a tésztát újra pihentetni kell, majd újra kiverni, és ezt ismételni háromszor.
A tészta "szakszerű" kiverése
Ha végeztünk a tészta pihentetésével és verésével, akkor pereceket formázunk belőle. Mi csináltunk kisebbeket és közepeseket is, mivel nem tudtuk, milyen végeredményre kell számítani. Eközben vizet forralunk, a pereceket a forrásba lévő vízbe tesszük és amikor feljönnek a víz tetejére, akkor kivesszük őket. A mi pereceink meglepően gyorsan megfőttek. Hűlni hagyjuk őket, megvagdaljuk a tetejüket és tojássárgájával megkenjük, vagy tejfölbe, tejbe mártjuk. Mi a tojássárgájás és a tejfölös lehetőséget választottuk, a végeredmény szempontjából pedig azt mondhatjuk, hogy a tojással megkent keményebb lett, a tejfölös szinte elomlott. Ha ezzel megvagyunk, akkor kisütjük a pereceinket.
Nálunk ennyi mennyiség körülbelül hét és fél percig maradt meg a tányéron. Finom, nagyszerű állagú süteményünk lett. Ugyanakkor szívesen elfogadunk tanácsokat, nagymamától ellesett trükköket, hogyan is kell az egyes lépéseket hagyományosan csinálni.
Sütésre várakozó perecek
A végeredmény - a tejfölös
A tojással lekent