Első saját sajtunkhoz mindenek előtt szükségünk volt egy jól bevált receptre, amit meg is kaptam egy kedves ismerősömtől, valamint elszántságra, de ebben sosincs hiány. Az összetevők beszerzése sem okozott különösebb problémát, egyedül a szilikon mini tortaformát helyettesítettük két hagyományos kis tálkával, ebben is éppoly formás a végeredmény és persze finom. De ne szaladjunk ennyire előre!
Tehát: jókedv, lelkesedés, recept, bevásárlás és már kezdődhet is a móka. Most pedig áttekintjük, mit is kell beszereznünk a vágyott végeredményhez:
-
1 liter tej - mi ezt friss, házi tehéntejjel oldottuk meg, csak úgy, mint a
-
0,5 kg túrót
-
6 dkg olvasztott vaj
-
1 tojás
-
1 teáskanál szódabikarbóna
-
1 teáskanál só (elhagyható)
-
fokhagyma, snidling, zöldfűszerek ízlés szerint (mi a fokhagyma és a kakukkfű mellett döntöttünk és nem bántuk meg). A piacon megtudtuk, a magyar fokhagyma az, amelyiknek „bajsza“ van, így hát olyat vettünk.
-
a már emlegetett szilikon mini tortaforma
-
zsír/olivaolaj a kikenéshez
A megvalósítás fázisai pedig a következők:
- 1. Felforraljuk a tejet és a túrót. Nem árt, ha közben ránézünk, mi több, kevergetjük is!
2. Sűrű szűrőn leszűrjük, ami inkább kétemberes feladat, kis erőfeszítéssel teljesítettük is.
3. Felolvasztjuk a vajat (mi teavajat tettünk hozzá). Jó tanács: Tartsuk az edényt a láng fölé, mert hamar odaég!
4. Összeöntjük az átszűrt túrót, az olvasztott vajat, a tojást, teszek hozzá 1 tesákanál szódabikarbónát, valamint 1 teáskanál sót. Lassú tűzön, 10 percig kevergetve összefőzzük!
5. Kakukkfűvel, fokhagymával, borssal vagy akár ízlés szerint kolbásszal is ízesíthetjük.
6. Olivaolajjal vagy zsírral kikent tálkákba (vagy a mini szilikon tortaformába) tesszük, a tetejét egyenletesre simitjuk, a tetejére nehezéket teszünk és hagyjuk kihűlni.
Minél tovább áll, annál keményebb, sőt már másnap reszelhető állagú lesz.
Az eredmény: Mennyei, ehhez kétség sem fér.
Tanulság: Az összetevőket látva először azt hittük, telihold méretű sajtunk lesz, de csakhamar beláttuk, hogy a mini tortaforma vagy a két kis tálka bőven elég. Így is jutott az egész családnak, de még a szűkebb baráti kör is megízlelhette remekművünket. Először, de egészen bizonyos, hogy nem utoljára!
Elkészítési idő: mókázással együtt 1 és negyed óra + 1 nap érlelési idő
S. R.