2016.12.12.
10:10

Írta: legország

De jó a bio! - Főleg, ha kukacos

Első lépések a hozzátáplálás útján + zabkása recept

Féléves kisfiam meglehetősen szereti a hasát és ez bizony meg is látszik rajta. Eddig minden látogatónk megjegyezte, hogy a gyermek igen jó húsban van, de volt olyan időszak 3 hónapos kora körül, amikor rendre megkaptuk, hogy fiunk egy újjászületett Buddha, Döbrögi vagy netán török császár.

A hozzátáplálásnál sem attól tartottam, hogy nem fogadja el az új ízeket, attól már sokkal inkább, hogy min. 2 méteres sugárban ragadni és úszni fog az egész konyha és vele együtt mi is. Nos, ez a félelmem nem bizonyult teljesen alaptalannak. Minekutána a professzionális étkező felszerelést - úgy mint etetőszék, műanyag előke, étkészlet - a Jézuska hozza, addig fapados megoldásként beteszem Vincét a hordozójába, ha elérkezett a lakmározás ideje, a nyakába pedig a létező legrosszabb állapotú konyharuhánkat kötöm a textil előkéje alá és még így sincs minden biztonságban. Hiába is mondanám ugyanis a féléves csecsemőnek, hogy ne játsszon az étellel - de azért persze elmondom -, a pépes tízórai, uzsonna úgyis ott köt ki, ahol nem is számítanék rá.

A klasszikus és minden évszakban könnyen elérhető almával indítottunk, szerencsére nem kellett messzire mennünk érte, a saját fánkon megterem. Igaz, többnyire minden példánya kukacos, de garantáltan bio. Persze ez közel sem jelent problémát, mert csak ki kell vágni a kukacos részeket, amikor darabolom fel, a nagyszülőktől azonban megtanultam, hogy a penészes almát egy az egyben dobjam ki, hiába vannak még ép részei. A magam részéről nem főzöm elő az almát, hanem héjastól, feldarabolva teszem be a gyümölcscentrifugába, újonnan pedig meghámozva és lereszelve a turmixgépbe.

A glutén bevezetését védőnőnk ajánlása szerint 7 hónapos korig kell megkezdeni, mi ezt rendhagyó módon bio zabkorpával kezdtük el, amely esetében nem egyértelmű még a szakemberek számára sem, hogy tartalmaz-e glutént vagy sem. Abban viszont egyetértés van, hogy a gluténérzékenyek inkább kerüljék el, de nálunk nincs olyan a családban, aki érintett lenne, így nem láttam akadályát a mennyei (?) kása elkészítésének. Nem tartom magam sárkánynak (erről jól lehet, megoszlanak a vélemények :-)), mindezt bizonyítja, hogy Hétszűnyű Kapanyányimonyókot is bizton megkínáltam volna belőle.
Végezetül, mielőtt belelendülnék a mesélésbe, íme a zabkása receptje:
2 evőkanál bio zabkorpát elkevertem 2 és félszeres mennyiségű vízzel (babavizet használtam), felforraltam, majd forrás után, a kis mennyiségre tekintettel, még kb. 1 percig főztem.
20161210_104726.jpg
Az így kapott natúr kását hozzáadtam az előzetesen összeturmixolt almapéphez (2 közepes bio alma + 3-4 kanál babavíz keveréke). Mivel gyermekem a turmixgép hangjától legszívesebben elmenekülne, ha tudna, legközelebb üvegreszelőt fogunk használni.
20161210_104523.jpg
A csecsemő ebből jó esetben megeszik 10-15 kanállal, a maradékot pedig akár ízesítve, elfogyaszthatják a szülők. Ha nekik nem ízlik, akkor egye meg a Monyók.
S.R.

Szólj hozzá!

Címkék: Baba Ízvilág Hozzátáplálás

A bejegyzés trackback címe:

https://legorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr8612041497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása