Még mindig tart a medvehagyma szezon, így annak a tavaszi, böjti tisztítókúrákba illő jótékony hatásai miatt, ismét egy medvehagymás ételt mutatok be. Bizonyára nem véletlen a természetnek ez a fajta gondoskodása – a tél utáni böjti időszakra éppen egy tisztító hatása miatt kedvelt gyógyhatású növény terem az erdőkben.
A medvehagyma krémleves kevésbé intenzív ízű és illatú, mint a korábban bemutatott pogácsa, de családi, baráti ebédekre vagy vacsorákra ugyanolyan alkalmas. Remek íze miatt bizonyára ezzel is sikert arathatunk. Sokáig kerestem a megfelelő receptet, de az általam találtak mindegyikében volt valami, ami miatt nem tetszett. Így próbáltam a lehető legegyszerűbb, a régi konyhákba leginkább illőt összeállítani.
Mindehhez a hozzávalók:
● 1 nagy marék medvehagyma
● 1 darab vöröshagyma
● 1 gerezd zúzott fokhagyma
● 1 darab krumpli
● 1,5 dl 20%-os főzőtejszín
● só, bors, kiskanál ételízesítő
● zsír
● víz
A zsír használata – úgy tapasztaltam – magyarázatra szorul. Mivel a medvehagyma, mint a már dédanyáink által ismert jótékony növény van elkönyvelve, igyekeztem olyan alapanyagokat használni, amelyek már abban a korban is rendelkezésére állhattak a háziasszonyoknak. Ugyanilyen logika mentén az ételízesítő használata is megkérdőjelezhető, de én saját készítésűt használok, amelyet kora ősszel be is mutatok – amikor elérhetőek lesznek a friss hozzávalók.
A leveshez való előkészületek során az egyik legfontosabb alaposan megmosni a medvehagymát. A legjobb egyenként átmosni a leveleket, ellenőrizve, hogy nem keveredett-e közé gyöngyvirág levél. Miután megszáradtak a levelek, apróbb darabokra vágom őket. (Nem kell túl apróra és szabályosra vágni, mert a végén úgyis pürésíteni fogjuk.) Ha ezzel megvagyok, akkor megpucolom és felkockázom a hagymát és a krumplit.
A felkockázott krumpli és vöröshagyma illetve a megpucolt fokhagyma is készül már a levesbe
Rusztikusan felaprított medvehagyma
Az előkészületek után, kevés zsíron üvegesre párolom a vöröshagymát, vigyázva, hogy ne égjen oda. Majd belekerül a lábosba a medvehagyma és a zúzott fokhagyma is. Pár percig kevergetem, majd hozzáöntök nagyjából 8-9 dl vizet. (A víz mennyisége attól függ, ki mennyire szereti sűrűn a levest. Én sűrűbben szeretem a krémleveseket, így nagyjából ez a mennyiség vált be.) Ezután hozzáadom a felkockázott krumplit, a fűszereket, és a burgonya puhulásáig főzöm.
Amikor megpuhult a krumpli, akkor pürésítem a levest. Nem túlságosan autentikusan ezt bizony botmixerrel szoktam megtenni. Utolsó lépésként hozzáöntöm a tejszínt és még egyszer átforralom az egészet. Aki tartalmasabban szereti a leveseket, az piríthat kenyérkockákat hozzá.
Jó étvágyat a leveshez! :)
N.Sz.