2014.04.09.
13:53

Írta: legország

Tavaszi, böjti tisztítókúrához – Medvehagyma krémleves

Még mindig tart a medvehagyma szezon, így annak a tavaszi, böjti tisztítókúrákba illő jótékony hatásai miatt, ismét egy medvehagymás ételt mutatok be. Bizonyára nem véletlen a természetnek ez a fajta gondoskodása – a tél utáni böjti időszakra éppen egy tisztító hatása miatt kedvelt gyógyhatású növény terem az erdőkben.

A medvehagyma krémleves kevésbé intenzív ízű és illatú, mint a korábban bemutatott pogácsa, de családi, baráti ebédekre vagy vacsorákra ugyanolyan alkalmas. Remek íze miatt bizonyára ezzel is sikert arathatunk. Sokáig kerestem a megfelelő receptet, de az általam találtak mindegyikében volt valami, ami miatt nem tetszett. Így próbáltam a lehető legegyszerűbb, a régi konyhákba leginkább illőt összeállítani.

Mindehhez a hozzávalók:

● 1 nagy marék medvehagyma

● 1 darab vöröshagyma

● 1 gerezd zúzott fokhagyma

● 1 darab krumpli

● 1,5 dl 20%-os főzőtejszín

● só, bors, kiskanál ételízesítő

● zsír

● víz

A zsír használata – úgy tapasztaltam – magyarázatra szorul. Mivel a medvehagyma, mint a már dédanyáink által ismert jótékony növény van elkönyvelve, igyekeztem olyan alapanyagokat használni, amelyek már abban a korban is rendelkezésére állhattak a háziasszonyoknak. Ugyanilyen logika mentén az ételízesítő használata is megkérdőjelezhető, de én saját készítésűt használok, amelyet kora ősszel be is mutatok – amikor elérhetőek lesznek a friss hozzávalók.

A leveshez való előkészületek során az egyik legfontosabb alaposan megmosni a medvehagymát. A legjobb egyenként átmosni a leveleket, ellenőrizve, hogy nem keveredett-e közé gyöngyvirág levél. Miután megszáradtak a levelek, apróbb darabokra vágom őket. (Nem kell túl apróra és szabályosra vágni, mert a végén úgyis pürésíteni fogjuk.) Ha ezzel megvagyok, akkor megpucolom és felkockázom a hagymát és a krumplit.

IMG_0002 (800x600).jpg

A felkockázott krumpli és vöröshagyma illetve a megpucolt fokhagyma is készül már a levesbe

 

IMG_0004 (800x600).jpg

Rusztikusan felaprított medvehagyma

Az előkészületek után, kevés zsíron üvegesre párolom a vöröshagymát, vigyázva, hogy ne égjen oda. Majd belekerül a lábosba a medvehagyma és a zúzott fokhagyma is. Pár percig kevergetem, majd hozzáöntök nagyjából 8-9 dl vizet. (A víz mennyisége attól függ, ki mennyire szereti sűrűn a levest. Én sűrűbben szeretem a krémleveseket, így nagyjából ez a mennyiség vált be.) Ezután hozzáadom a felkockázott krumplit, a fűszereket, és a burgonya puhulásáig főzöm.

Amikor megpuhult a krumpli, akkor pürésítem a levest. Nem túlságosan autentikusan ezt bizony botmixerrel szoktam megtenni. Utolsó lépésként hozzáöntöm a tejszínt és még egyszer átforralom az egészet. Aki tartalmasabban szereti a leveseket, az piríthat kenyérkockákat hozzá.

IMG_0006 (800x600).jpg

Jó étvágyat a leveshez! :)

 N.Sz.

Szólj hozzá!

Címkék: Ízvilág

A bejegyzés trackback címe:

https://legorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr255996574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása